Anevrismul de aorta reprezinta o dilatare anormala, localizata, a arterei aorta care expune pacientul la pericolul rupturii peretelui vascular, complicatie de maxima gravitate. In functie de localizarea bolii, anevrismul poate fi pe aorta ascendenta, crosa aortei, aorta descendenta toracica, aorta abdominala sau o combinatie a acestora. Este important de stiut ca odata aparute, anevrismele de aorta cresc in continuare, ca rata de crestere este cu atat mai mare cu cat anevrismul este mai mare, si ca majoritatea pacientilor cu anevrism de aorta mor prin ruptura anevrismului in lipsa tratamentului acestuia, care de cele mai multe ori este chirurgical.
Rezolvarea anevrismului de aorta ascendenta se face prin inlocuirea segmentului arterial dilatat cu o proteza din material sintetic. In functie de extensia anevrismului acesta se poate asocia cu afectarea radacinii aortice si a valvei aortice, pe de o parte, si/sau cu afectarea (dilatarea anevrismala) crosei aortice. In aceste situatii este uneori necesara repararea sau inlocuirea valvei aortice (cand aceasta nu poate fi reparata), reconstruirea originii arterelor coronare (implantarea lor in proteza sintetica ce inlocuieste aorta ascendenta) si/sau inlocuirea partiala sau completa a crosei aortice.
Cura anevrismelor de crosa aortica (care sunt mai rar izolate) se realizeaza tot prin inlocuirea acestui segment aortic cu o proteza sintetica. Particularitatea acestui tip de operatie consta in necesitatea implantarii in proteza aortica a arterelor ce iriga cu sange capul si membrele superioare.
Echipa de chirurgie cardiovascularade la Clinicco are o experienta bogata in chirurgia aortei toracice,
realizand acest tip de interventii, unele dintre ele foarte laborioase si extensive, cu rezultate foarte bune, mortalitate si morbiditate foarte reduse.