Cardiopatii congenitale la adult

7 septembrie 2016

Ce este cardiopatia congenitala ?

Cardiopatia congenitala reprezinta o malformatie a cordului  prezenta de la nastere. Cauzele sunt in mare parte genetice (trizomia 21 sau sindromul Down), fiind incriminate in unele cazuri tratamentul medicamentos sau achizitia de infectii in timpul sarcinii.

Cardiopatia congenitala se manifesta sub 2 forme:

  • Forme  minore, asimptomatice, ce nu cauzeaza probleme pe parcursul copilariei dar pot deveni simptomatice la varsta adulta
  • Forme severe, simptomatice, ce se manifesta clinic in functie de severitatea  malformatiei  de la varste foarte mici (nou nascut) sau in perioada copilariei, necesitand astfel corectia chirurgicala precoce. Acest grup de pacienti necesita o urmarire cardiologica periodica pe parcursul vietii, avand nevoie uneori de o alta interventie chirurgicala

Adultii purtatori de cardiopatii congenitale se regasesc in una din cele doua forme; o anomalie asimptomatica la inceput dar care, cu inaintarea in varsta, devine simptomatica sau sunt purtatori de o malformatie cardiaca severa ce au necesitat o corectie chirurgicala in copilarie si au nevoie de o alta interventie la vasta adulta. Ocazional exista cazuri cand simptomatologia sau complicatiile asociate se manifesta pentru prima data la varsta adulta.

Pentru a intelege malformatiile cardiace  vom porni de la notiunile de baza de anatomie a cordului. Cordul este un organ musculo-cavitar, situat in torace impreuna cu plamanii. Functioneaza ca o pompa musculara avand rolul de a distribui sangele in intreg organismul. El este alcatuit din 4 cavitati: 2 cavitati atriale (atriu drept si stang), ,,cavitati de umplere”  si 2 cavitati ventriculare (ventricul drept si stang),, cavitati de pompare“.

anatomia cordului

Cavitatile drepte sunt separate de cele stangi prin septuri: interatrial (intre cele doua atrii) si interventricular (intre cei 2 ventriculi). Atriile sunt separate de ventriculii corespunzatori prin valve (tricuspida respectiv mitrala) ce se deschid unidirectional permitand umplerea celor 2 ventriculi. Sangele la nivelul atriului drept este adus de venele cave inferioare si superioare, neoxigenat si trimis catre plaman pentru oxigenare de catre ventriculul drept. Dupa oxigenarea la nivelul plamanului, este recuparat in atriul stang prin intermediul venelor pulmonare si trimis tuturor organelor de catre ventricolul stang prin intermediul aortei. Regimul de presiune la nivelul cavitatilor drepte este net inferior celor stangi.

inima

Tipuri  de cardiopatii congenitale minore la adult

  • Malformatii septale (denumite popular ,,gauri’’) sunt situate la nivelul septurilor: interatrial (malformatia poarta denumirea de defect septal interatrial), interventricular (malformatia poarta denumirea de defect septal interventricular). In ambele situatii exista un amestec de sange oxigenat cu sange neoxigenat (shunt stanga dreapta). Acest furt de volum pentru cavitatile stangi/ surplus de volum de sange pentru cavitatile drepte obliga cordul la un surplus de efort pentru a alimenta organismul. Cand shuntul devine dreapta stanga, complicatie severa, este semn de inoperabilitate, pacientul avand indicatie de transplant cord-plaman.
  • Anomalii valvulare: valvele sunt incapabile sa se deschida sau sa se inchida corect datorita prezentei unor defecte structurale. Aceste malformatii obiga cordul la un efort suplimentar pentru a pompa volume de sange corespunzator nevoilor organismului.
  • Stenoze sau ingustari la nivelul vaselor mari (aorta /pulmonara)

Simptomatologia este variata, marea majoritate a pacientilor descriu o oboseala importanta la eforturi din ce in ce mai mici, aparitia coloratiei albastre la nivelul buzelor sau degetelor, tulburari de ritm sau sunt purtatori ai unui suflu cardiac. Persoanele purtatoare de cardiopatii congenitale au risc mai mare de a dezvolta complicatii  cum ar fi accidentul vascular cerebral, hipertensiunea  pulmonara , insuficienta cardiaca, tulburari de ritm. Ei au risc crescut de a dezvolta complicatii precum si endocardite (,,infectii la nivelul cordului’’), fiind obligati la antibioterapie in cursul unor interventii stomatologice /chirurgicale.

Diagnosticul este  in principal ecocardiografic. Este explorarea noninvaziva ce ofera date despre anatomia cordului, cuantifica volume si presiune la nivelul cavitatilor cordului  si evaluareaza functia de pompa. Uneori pentru clarificarea diagnosticului  sunt necesare explorari complemetare: cateterism cardiac, angioscanner, RMN cardiac.

Tratament. Formele minore, asimptomatice, nu au nevoie de tratament decat de o supraveghere periodica cardiologica. Atunci cand devin simptomatice tratamentul medicamentos este complementar celui chirurgical /interventional.

Tratamentul interventional sau angioplastia percutana se adreseaza malformatiilor minore septale (situatii anatomice favorabile acestui tip de interventie), stenoza la nivelul vaselor mari (aorta, artera pulmonara).

Tratamentul chirurgical,  de corectie chirurgicala ramane de electie  in marea majoritate cazurilor. El este specific, tintit, pentru fiecare anomalie cardiaca. Supravegherea cardiologica periodica a pacientilor purtatori de o malformatie cardiaca este foarte importanta atat in preoperator (timpul optim al interventiei chirurgicale) cat si in post operator (recuperarea cordului).

Acest articol a fost scris de Dr. Anca Mandache (CV), avand specializare in chirurgia cardiaca congenitala pediatrica si adulta. Doamna doctor face parte din echipa de chirurgie cardio-vasculara a Spitalului de cardiologie Clinicco Brasov.

2 comentarii
  1. […] Suntem bucurosi sa va anuntam ca incepand cu luna iaunarie 2017, in cadrul ambulatoriului de specialitate Clinicco, pacientii pot beneficia de consultatii de cardiopatii congenitale. […]

  2. […] in cardiopatii congenitale la adulti si copii, ne vorbeste despre defectul septal interatrial, malformatie congenitala care apare la nastere si care se refera la comunicarea intre cele doua […]