Despre boala arteriala periferica, cu Dr Cristina Pitis, Clinicco Brasov
Bolile cardiovasculare continua sa fie principala cauza de deces in Romania: peste 150.000 de oameni mor anual in tara noastra, in ciuda campaniilor si a programelor dezvoltate de autoritati.
Majoritatea bolilor cardiovasculare sunt cauzate de ateroscleroza, boala care poate fi prevenita sau tinuta sub control, atat timp cat este diagnosticata si tratata corect.
“Abordarea pacientului suferind de boala arteriala periferica este una multidisciplinara, implicand atat medicul de familie, cat si cel cardiolog, chirurg, neurolog, etc.” spune Dr. Cristina Pitis, medic primar cardiolog la Clinicco Brasov.
Diagnosticul bolii arteriale periferice
Pentru boala arteriala periferica, factorii de risc sunt cei tipici pentru ateroscleroza, precum fumatul, colesterolul marit diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, obezitatea sau consumul excesiv de alcool.
Mediul cardiolog va lua in calcul o serie de factori atunci cand va decide diagnosticul, precum: istoricul familial, daca pacientul prezinta dureri de inima, are dificultati la mers, durere in repaus, stari de ameteala sau vertij, dureri abdominale sau a scazut in greutate.
Dupa aceasta evaluare, medicul va masura tensiunea arteriala la nivelul membrelor, pulsul, si va face o inspectie minutioasa a picioarelor: daca exista ingrosari ale tegumentului, temperatura modificata, prezenta eventualelor leziuni, etc..
Dupa examinarea clinica, pacientul va trebui sa efectueze analize de laborator specifice, pentru a descoperi eventualii factori de risc: glicemie, colesterol, trigliceride, uree, creatinina, ionograma.
Examinarile paraclinice constau in determinarea indicelui gamba/brat, eco doppler arterial, angiografie cu substractie digitala, angio CT, angio RMN.
Tratamentul bolii arteriale periferice: de la schimbarea stilului de viata, la operatie
Tratamentul bolii arteriale periferice presupune, in primul rand, abordarea unui alt stil de viata: renuntarea la fumat, cel putin 30 de minute de miscare pe zi, atingerea unui greutati ideale, controlul glicemiei, etc.
De asemenea, medicul poate prescrie si tratament medicamentos, daca este cazul, de exemplu administrarea de statine daca valorile colesterolului sunt foarte crescute, sau antihipertensive, daca unul din factorii de risc il reprezinta tensiunea arteriala crescuta.
Daca tratamentul clasic si schimbarea stilului de viata nu dau roade, atunci pacientul poate opta pentru terapia de revascularizatie, care poate fi interventionala, atunci cand este montat un stent printr-o interventie minim invaziva, sau chirugicala, in functie de localizare, aspectul leziunii si complicatiile care pot aparea postoperator.
In sectia de cardiologie interventionala de la Clinicco Brasov, medicii specialisti efectueaza proceduri minim invazive pentru diagnosticarea si tratamentul afectiunilor inimii, care determina vindecarea rapida a pacientului. De asemenea, pentru cazurile care nu se pot trata interventional, exista posibilitatea tratamentului chirurgical. In sectia de chirurgie cardiovasculara de la Clinicco Brasov au avut loc, pana in prezent, 1000 de operatii pe cord deschis.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct