Ateroscleroză și bypassul aortocoronarian

11 iunie 2021

Maniferstările periferice ale aterosclerozii

Pacientul nostru în vârstă de 56 de ani a ajuns la Clinicco cu o durere cumplită la piciorul drept, simptom a bolilor arteriale periferice ce apare mai ales în timpul mersului.

Investigațiile cardiovasculare efectuate

Investigațiile complete făcute la Clinicco, printre care și coronarografia, au adus la suprafață leziuni tricoronariene severe în urma unui infarct relativ bine tolerat. Deși pacientul avusese simptome ușoare față de consecințele dramatice ale unui astfel de eveniment, am descoperit că două dintre cele trei artere care irigă inima erau înfundate iar a treia era stenozată împiedicând irigarea corectă a inimii.

Extinderea îngrijirii prin bypass pentru a vindeca inima

Echipa noastră a lărgit îngrijirea prevăzută inițial pentru a face față răspândirii afecțiunii aterosclerotice în locurile cu riscul cel mai crescut. Vindecarea leziunilor arterelor coronare a fost prima prioritate. Acele artere nu mai erau stentabile iar bypassul aortocoronarian a permis asigurarea fluxului de sânge necesar inimii.

Pacientul nostru se simte bine iar extinderea îngrijirii pentru a cuprinde întregimea problemelor cauzate de boala aterosclerotice l-a salvat de complicații letale. El se recuperează după operație iar tratamentul bolii vasculare periferice, cu grad de urgență puțin mai minor, este deja prevăzut.

Impacturile multiple ale aterosclerozei

Prin povestirea acestui caz, vrem să subliniem importanța conștientizării bolii aterosclerotice. Dezvoltarea ei într-un loc este foarte des semnul prezenței bolii spre organe cu risc major. Pacientul resimte simptome ușoare la început (oboseală mai rapidă, viziune afectată) dar evoluția poate conduce la amputație, AVC, sau infarct.
Controlul și investigațiile cardiologice au o importanță vitală în prevenirea acestor consecințe dramatice pentru pacienți și familiile lor.

Echipa medicală:
Dr. Emanuela Ciobanu, Medic Specialist Chirurgie Cardiovasculară
Dr. Lucian-Narcis Filipescu, Medic Primar Chirurgie Cardiovasculară, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară
Dr. Cristian Stănescu, Medic Primar ATI, Șef Secție ATI

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544