Astazi, 14 februarie, sarbatorim Ziua Nationala a Preventiei Cardiovasculare

14 februarie 2016

heart_care

In fiecare an, pe 14 februarie, se sarbatoreste Ziua Nationala a Preventiei Cardiovasculare. Statisticile arata ca 60% dintre romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, dar si ca preventia poate scadea cu 50% mortalitatea cardiovasculara.

Inca de anul trecut, Spitalul de Cardiologie Clinicco a inaugurat un Centru de Preventie si Recuperare, care isi propune sa vina in intampinarea pacientilor cu informatii corecte si usor accesibile legate de bolile cardiovasculare si alte boli asociate.

Ioana Pop, medic primar cardiolog, coordonator Centru de Preventie și Recuperare:

„Este foarte important ca pacientii sa isi inteleaga boala, succesul tratamentului depinzand intr-o mare masura de o buna intelegere a diagnosticului, care duce la o mai buna complianta. Prin acest centru, ne dorim sa constientizam pacientii despre importanta masurilor de preventie, despre care s-a stabilit ca pot reduce cu pana la 50% mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare”

Vreme de sase luni, incepand din iulie 2016, Spitalul de Cardiologie Clinicco a organizat lunar intalniri cu pacientii in scop de preventie si informare in privinta bolilor cardiovasculare, pe teme precum: hipertensiunea arteriala, colesterolul, angina pectorala, ateroscleroza, bolile valvelor inimii, aritmiile, insuficienta cardiaca. La intalniri au participat zeci de brasoveni care au beneficiat de informatii despre sanatatea inimii, stil de viata sanatos, factori de risc si solutii pentru imbunatatirea calitatii vietii, direct de la specialisti.

De asemenea, tot in cadrul Centrului de Preventie si Recuperare, am organizat campania de constientizare a efectelor fumatului 13.8 minute, am sustinut workshopuri anti-fumat, am sarbatorit, prin miscare, Ziua Mondiala a Mersului pe Jos si am lansat revista abcCardio, adresata pacientilor cardiaci si familiilor acestora.

Pentru acest an, Clinicco si-a propus ca in cadrul Centrului de Preventie si Recuperare sa continue o mare parte din actiunile demarate anul trecut, precum si sa dezvolte un program dedicat pacientilor sub numele „Timp pentru sanatate”.  Pacientii si familiile acestora sunt invitati sa participe la intalniri cu medicii spitalului, atat cardiologi cat si cei de specialitati complementare – diabetologi, neurologi, endocrinologi –, unde acestia vor vorbi pe intelesul lor despre principalele boli cardiovasculare si preventia lor. Aceste intalniri dau ocazia pacientilor sa beneficieze de informatii avizate, direct de la surse competente, de la medici specialisti care vor raspunde la intrebările lor.

Ioana Pop, medic primar cardiolog, coordonator Centru de Prevenție și Recuperare:

„Ne dorim ca un număr cât mai mare de brașoveni să își facă timp pentru sănătate, să vină alături de noi pentru a învăța cum să își îngrijească mai bine starea de sănătate, cum să prevină sau să trateze eficient bolile de inimă, suntem la dispoziția lor pentru a le răspunde la întrebari si a-i ajuta sa-si cunoasca boala”.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in prezent in lume. Romania ocupa locul 3 la nivel mondial, peste 62% dintre romani mor din cauza bolilor cardiovasculare.

Cei mai importanti factori de risc asociati bolilor cardiovasculare sunt: ereditatea, varsta, fumatul, obezitatea, sedentarismul, colesterol crescut, stresul, factori psihosociali, boli precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat. Preventia, protectia, grija pentru sanatatea inimii inseamna calea cea mai eficienta pentru oprirea bolii.  Studiile mai  spun si ca 80% dintre bolile de inima  pot fi prevenite prin cunoasterea factorilor de risc, acordand atentie stilului de viata si dietei care pot sa favorizeze declansarea acestor afectiuni.