Aspectele decizionale ale chirurgiei cardiace minim invazive cu Dr. Zoltan Galajda

15 iulie 2022

În subiectul de astăzi, vom aborda aspectele decizionale ale chirurgiei cardiace minim invazive cu Dr. Zoltan Galajda și vom conclude articolul cu cazul unui pacient operat săptămâna trecută la Spitalul Clinicco.

Chirurgia cardiacă minim invazivă aspecte decizionale

În general, pacienții se prezintă pentru aceste operații care lasă o cicatrice de mici dimensiuni și au o recuperare mai rapidă. Trebuie precizat însă că cel mai important lucru este siguranța pacientului. Iar durata recuperării depinde foarte mult de timpul operator, adică durata operației trebuie să fie cât mai scurtă. O echipa bine pregătită și cu experiență, în care fiecare membru al echipei știe ce etapă urmează, poate reduce mult timpul operator, mai ales perioada de arest cardiac.

Cazul unui pacient operat

Pacientul de astăzi este un bărbat de 68 de ani cu o insuficiență mitrală severă prin prolaps și ruptură de cordaj anterior. Factorul periclitant a fost anamneza pacientului, întrucât acesta a lucrat toată viața într-un mediu toxic (combinat chimic). Pacientul a dorit repararea valvei mitrale prin abord minim invaziv și să “ne asigurăm” că putem repara valva, întrucât nu dorea o proteză mitrală.

Analizând investigațiile efectuate preoperator și funcția pulmonară a pacientului, ne-am asumat repararea valvei, dar prin abord tradițional, adică sternotomie mediană. Fiind o operație complexă, pretențioasă, aveam nevoie de un acces larg la valvă. Pacientul a înțeles situația. S-a practicat valvuloplastie mitrală, implantarea de cordaje artificiale și anuloplastie.

Pacientul a fost externat la 4 zile după operație.