Este o procedura chirurgicala minim-invaziva, de precizie si finete care permite diagnosticul si tratamentul leziunilor intraarticulare (ex. umarul), presupunand o durata de spitalizare si recuperare mult redusa fata de interventiile clasice.
Artroscopul este un tub alcatuit dintr-un ansamblu de lentile si fibre optice. La capatul acestuia este atasata o minicamera de luat vederi ce trasmite unui monitor imagini marite din interiorul articulatiei (umarului spre ex.).
Data fiind complexitatea umarului, nu este surprinzator faptul ca acesta este una dintre articulatiile cele mai predispuse la imbolnavire. La nivelul umarului, geometria articulara, structurile capsulo-ligamentare, muschii si reteaua neurala contribuie impreuna la stabilitatea articulara, fiind interdependente si legate intrinsec de o buna functionare.
Articulatia umarului este cea mai mobila articulatie a intregului corp uman si din acest motiv este si cea mai instabila.
Umarul este in principal constituit din doua articulatii distincte:
Articulatia umarului este acoperita de un manson format dintr-un grup de muschi si tendoane, numit coafa rotatorilor, aceasta fiind sediul multor dureri ale umarului care sunt puse pe seama unei entitati patologice generale, asa numita periartrita scapulo-humerala.
Coafa rotatorilor mentine bratul in articulatia umarului (articulatie de tip bila-cavitate) si ajuta la miscarea bratului in diferite directii. Tendoanele din coafa rotatorilor se pot rupe avand la origine, fie o leziune cronica degenerativa, fie una acuta (de exemplu, caderea cu bratul in hiperextensie sau ridicarea unei greutati mari).
Se efectueaza intr-o sala de operatii dotata corespunzator, necesitand anestezie. Metoda de anesteziere este stabilita la consultul preanestezic.
Accesul in articulatia umarului se face prin 3 sau mai multe incizii, in functie de afectiunea tratata (luxatie recidivanta umar, ruptura coafa rotatori etc.). Printr-una dintre incizii introducem artroscopul, iar prin celelalte, instrumente de lucru prin care rezolvam leziunile intraarticulare sau periarticulare.
In cazul in care sunt necesare materiale implantabile (ancore, suruburi, s.a.), acestea sunt marca Arthrex. (vezi www.arthrex.com)

Riscurile artroscopiei pot fi anestezice sau chirurgicale.
Desi, au o frecventa foarte mica trebuie mentionate: infectia care beneficiaza de tratament profilactic (antibiotice) , hematoame, edeme, s.a.
Difera ca perioada de la caz la caz, in functie de diagnostic, varsta, gradul de receptivitate al pacientului, etc. In general, este de scurta durata, pacientul putand relua miscarile, imediat postoperator.
Kinetoterapia va poate ajuta sa va recuperati mobilitatea umarului si forta musculara. Pacientii din CLINICCO beneficiaza de suportul unui kinetoterapeut pe perioada internarii. Dupa externare, programul complet de recuperare se poate desfasura in Centrul de recuperare medicala si aportiva CLINICCO.
Buna ziua! Ma numesc Marian, am 50 de ani sunt din orasul Otelu Rosu, jud. Caras-Severin. In data de 14.08.2016 am suferit un accident la umarul stg. fiind diagnosticat cu fractura cominutiva brat stang. Medicul mi-a imobilizat bratul în fase, spunandu-mi ca va trebui sa stau cu mana imobilizata cca 3 saptamani. In data de 30.08.2016 am efectuat o noua radiografie, ocazie cu care s-a constatat ca osul bratului este deplasat cca 7-8 cm, fiind cazut sub axila. Va rog sa-mi comunicati ce pot sa fac in continuare pentru a ma vindeca, avand in vedere ca medicul ortoped care m-a consultat mi-a spus ca este necesara o operatie artroscopica de urgenta. Va multumesc.
Am 64 ani si o fisura de tendon de 5 mm se poate opera la d voastra cit costa cu asigurare medicala si cit timp dureaza ptr programare
Buna. Ma numesc Mariana, am 44 de ani si sunt din Oradea. De ani de zile am dureri de umar stg, de 3 ani incoace am fost la foarte multi dr, am avut si internari, si nimic… Din pacate am ajuns iar la urgente cu coloana, ca ma tot blochez, si am zis sa imi fac un ecograf la rinichi,ptr ca cei de la urgente tot zic ca elimin piatra… Am facut un ecograf particular si din „prost noroc” l-am rugat daca poate sa vada ce e cu umarul meu ptr ca ma doare de f multi ani. Surpriza si soc… Ruptura partiala la nivelul tendonului supraspinos pe o lungime de cca 1,5 cm cu diametru de cca 3 mm, Artoza AC. Am consultat un ortoped de urgenta si concluzia e operatia artroscopica de urgenta. Ce ma fac ? E chiar asa urgenta operatia ? Si unde ? Cat costa ? Cine ma opereaza ? Trebuie sa mai stiti despre mine ca sufar de depresie severa recurenta de 15 ani si am tratament cu sertralina si alprazolam. Sunt f speriata de operatie. Va rog din suflet sa imi dati niste sfaturi. Sunt in pensie de boala dar si lucrez ca si coafeza si sunt stangace. Va multumesc anticipat.