Artroscopia luxației de umăr și tratamentul ortopedic al recidivei

9 iulie 2015

Articulația umărului este cea mai mobilă încheietură a corpului. Acesta este unul dintre motivele pentru care este și cea mai predispusă la luxare (dislocare).

Cum se produce luxația umărului?

Dislocarea apare în urma unui traumatism. Se întâlnește frecvent la tinerii sportivi care practică sporturi de contact, precum handbalul, voleiul, artele martiale, etc. La fel de bine, afecțiunea poate apărea și după un accident casnic sau rutier, indiferent de vârstă. În momentul traumatismului, osul umărului iese din capsula aflată la nivelul articulației, necesitând tratament de urgență. Tratamentul constă în reducerea ortopedică a luxației, adică punerea înapoi în glenă a capului humeral, urmată de imobilizare și apoi recuperare.

Simptomele dislocării sunt evidente:

 • deformarea vizibilă a articulației
 • durere acută
 • incapacitatea de a mișca umărul

Pacientul trebuie să se prezinte la medicul specialist în cel mai scurt timp după ce a constatat luxația, fără să miște urmărul, eventual aplicând comprese cu gheață până la acordarea primului ajutor.

Luxația recidivantă a umărului și tratamentul ei

După o prima luxație este posibil ca dislocarea să se repete la o banala îndepărtare și rotire externă a brațului față de corp, făcând astfel dificile unele activități profesionale, casnice sau de agrement. Tocmai din acest motiv, atunci când o luxație recidivantă a umărului afectează calitatea vieții, lăsând loc instalării durerii și instabilității cronice a umărului, se recurge la intervenția chirurgicală. În cele mai multe cazuri este indicată intervenția artroscopică de stabilizare a umărului, o procedură minim invazivă, care face procesul de recuperare mult mai ușor.

Intervenția constă în introducerea în articulație a unei minicamere de luat vederi, cu ajutorul căreia se explorează interiorul articulației și, practic, se „așează” osul la loc, fiind de obicei necesare niște ancore. Această reinserție va conduce la stabilizarea articulației și la reluarea activităților cotidiene și de agrement ale fiecarei persoane.

Principalul avantaj al atroscopiei îl reprezintă recuperarea rapidă

Această modalitate de tratare a luxației presupune anumite avantaje, cum ar fi: recuperarea mult mai rapidă și diminuarea durerilor postoperatorii, fiind de preferat în locul celorlalte variante chirurgicale.

Recuperarea medicală este efectuată prin exerciții specifice, sub îndrumarea kinetoterapeuților și are ca rol asuplizarea musculaturii centurii scapulare și întărirea mușchilor.

3 comentarii
 1. Costache Petre spune:

  pret?
  indicata interventia artroscopica de stabilizare a umarului, o procedura minim invaziva, care face procesul de recuperare mult mai usor.

  Interventia consta in introducerea in articulatie a unei minicamere de luat vederi, cu ajutorul careia se exploreaza interiorul articulatiei si, practic, se „aseaza” osul la loc, fiind de obicei necesare niste ancore. Aceasta reinsertie va conduce la stabilizarea articulatiei si la reluarea activitatilor cotidiene si de agrement ale fiecarei persoane.

 2. […] umarului – luxatia si subluxatia recidivanta de umar (leziunea […]