Anticoagulantele in chirurgia cardiaca

6 iulie 2015

Aproape toti pacientii suferinzi de boli de inima cu indicatie chirurgicala sunt sau au fost intr-un moment al tratamentului sub terapie cu anticoagulante.

Aceasta este cunoscuta atat de medici, cat si de pacienti, pentru inconvenientele sale: necesitatea controlului periodic al INR-ului, eventualitatea complicatiilor hemoragice. Multi medici, de asemenea, ezita sa intervina chirurgical asupra pacientului aflat sub tratament anticoagulant.

Exista o tendinta de a renunta complet la administrarea de anticoagulante

Dr_Narcis_FilipescuDr. Lucian Narcis Filipescu, medic specialist chirurgie cardiovasculara la Clinicco Brasov, a observat in ultimii ani o tendinta chirugicala cardiaca de a renunta la terapia anticoagulanta pentru toate tipurile de operatii.

Desi in chirurgia coronariana, care reprezinta aproape jumatate din chirugia cardiovasculara, tratamentul nu este necesar, in chirugia valvulara provocarea o prezinta pacientii cu varste sub 65 de ani.

“Prolapsul de valva mitrala, boala fibroelastica – degenerativa, maladia Barlow, se pot plastifia fara probleme” , spune Dr. Lucian Narcis Filipescu. “Lucrurile stau altfel atunci cand discutam despre valva aortica, acolo unde posibilitatile de interventie chirugicala cardiovasculara se restrang considerabil.

Daca pentru pacientii cu varsta de peste 65 de ani discutia se limiteaza la a opta pentru o proteza mecanica sau biologica, la pacientii mai tineri trebuie puse in balanta mai multe considerente.

Desi calitatea si durata de viata a protezelor biologice au crescut considerabil in ultimii ani, pacientul mai tanar trebuie sa ia in calcul atat confortul sau, cat si necesitatea unei noi interventii chirurgicale peste 10 – 15 ani.”, a adaugat medicul.

Daca la un pacient peste 60 de ani, o valva biologica rezista peste 20 de ani, la un pacient de 30 de ani poate sa degenereze in 5 – 10 ani.

Atunci cand un pacient decide o interventie chirurgicala cardiovasculara de protezare valvulara, trebuie sa ia in calcul faptul ca durabilitatea acesteia la un pacient tanar este mult mai scazuta decat la un pacient varstinc. De exemplu, daca la un pacient peste 60 de ani, o valva biologica rezista peste 20 de ani, la un pacient de 30 de ani poate sa degenereze in 5 -10 ani.

Exista o lupta constanta pentru promovarea protezelor biologice

Ca si in cazul pacientilor tineri, valva biologica este recomandata de medicii specialisti si pacientilor dializati, in cazul carora riscul de complicatii tromboembolice si hemoragice este mai crescut. Si in acest caz exista discutii in urma carora se va decide abordarea corecta din punct de vedere al chirurgiei cardiovasculare.

Exista o lupta constanta in promovarea protezelor biologice in chirurgia cardiovasculara, pentru evitarea fibrilatiei atriale, a protezelor mecanice, in idea de a elimina tratamentul anticoagulant, pentru a spori confortul bolnavilor si pentru a le prelungi viata.