Anticoagulante noi

6 iulie 2015

Anticoagulantele noi – Indicatii in bolile cardiovasculare

Asa cum tehnologia evolueaza de la un an la altul, la fel se intampla si cu industria farmaceutica, iar boli precum cele tromboembolice vor putea fi tinute din ce in ce mai usor sub control.

Tratamentul tromboembolismului este eficient si la ora acuala, insa exista si dezavantaje ale anticoagulantelor de generatie mai veche: de la raspunsul extrem de variabil al pacientilor, la interactiunea acestora cu diferinte alimente sau medicamente.

Anticoagulantele noi sunt mai usor de monitorizat de catre medici

Dr. Ioana Pop, medic primar cardiolog la Clinicco Brasov, spune ca:

Dr_Ioana_Pop

Beneficiile anticoagulantelor noi (NOAC) sunt nenumarate, iar optimizarea tratamentului poate fi facuta mult mai repede de catre medic si, astfel, resimtita mai usor de catre pacient. Unul dintre avantajele noii generatii de anticoagulante este ca acestea au o fereastra terapeutica mult mai larga, interactionand cu mai putine medicamente si alimente, plus ca necesita un interval de timp mai scurt pana la intrarea sau iesirea din actiune.

Anticoagulantele noi au avut ca indicatie initiala preventia evenimentelor tromboembolice venoase la pacientii imobiliazati o perioada indelungata, insa recent, studiile au demonstrat ca ele pot fi utilizate atat in preventia bolii, cat si ca tratament al bolii tromboembolice acute pulmonare sau venoase periferice.

Cel mai important, insa, este faptul ca pacientii care sufera de fibrilatie atriala non-valvulara pot obtine beneficii considerabile in urma administrarii anticoagulantelor noi.

Studiile sugereaza ca sunt superioare warfarinei in scaderea mortalitatii sau a evenimentelor hemoragice la acesti pacienti. La persoanele varstnice sau cu boala renala cronica, aceasta medicatie necesita ajustarea periodica a dozei.

Unul dintre avantajele majore ale anticoagulantelor noi il reprezinta faptul ca pentru pacientii cu o stare de sanatate generala buna nu este nevoie de monitorizare prin analize specifice, in timpul tratamentului.

Exceptiile sunt clare: tratamentul este interzis atunci cand apar sangerari majore, disfunctii renale ori hepatice sau sunt necesare proceduri chirurgicale de orice natura.

Exista totusi si dezavantaje ale anticoagulantelor noi: faptul ca inca nu exista un antidot specific sau ca tratamentul este unul costisitor, in comparatie cu anticoagulantele clasice. Terapia cu anticoagulante noi sa reprezinte o provocare in medicina anului 2015.

Aflati daca terapia cu anticoagulante noi vi se potriveste sau daca tratamentul pe care il urmati este unul corect programand o consultatie (link) la unul din medicii specialisti de la Clinicco Brasov.