Angina pectorala tratata la Clinicco Brasov prin metode de ultima generatie
Interviu cu Dr. Mihai Ursu, Medic primar cardiolog, Sef sectie Cardiologie Interventionala Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov.
Angina pectorala, una dintre cele mai frecvente forme de cardiopatie ischemica, are ca principala cauza depunerea de placi aterosclerotice pe peretele arterelor coronare, prezenta stenozelor pe arterele coronare, ceea ce conduce la aparitia durerilor in piept, de tip ischemic. In ultimii ani, in domeniul cardiologiei interventionale trecem printr-o revolutie tehnologica, cercetare care se intinde practic pe ultimii 25 de ani de zile.
Angina pectorala – metode de tratament de-a lungul timpului
As incepe cu un scurt istoric al metodelor de tratament a ingustarii de pe arterele coronare, metode de rezolvare care se adreseaza pacientilor cu ingustari semnificative pe arterele inimii si anume cele care depasesc 75% in severitate. In decursul anilor am trecut prin 4 revolutii tehnologice.
In anii ’80, prima metoda de rezolvare a ingustarii arterelor coronare a fost angioplastia simpla cu balon. Se mai foloseste si astazi in cazuri selectionate, nu este o metoda total abandonata, este o metoda folosita selectiv. Si-a dovedit ineficienta datorita faptului ca boala recidiva exact in locul unde se facea inflatia balonului. Dupa un interval de cateva luni de zile, medicii constatau reaparitia bolii. In general, reactia organismului la orice “injurie”, la orice actiune medicala care se efectueaza asupra arterelor este de aparare, de a respinge eventuale corpuri straine sau eventuale agresiuni asupra peretelui vasului. Artera coronara are proprietati foarte importante dintre care vasodilatatia, vasoconstrictia, ceea ce permite adaptarea fluxului de sange la necesitatile miocardului. Aceasta este cheia de bolta a tratamentului in cardiologia interventionala si anume pastrarea proprietatilor si caracteristicilor arterei.
Specialistii au imaginat stentul metalic simplu care este montat pe acel balonas cu care se facea angioplastia in anii anteriori. Stentul premontat pe balonas era vehiculat in interiorul vaselor de sange pana la nivelul stenozei, se efectua o inflatie din exteriorul pacientului cu ajutorul unui manometru, balonul se deschidea, stentul lua forma vasului, ulterior balonul desumflat era retras din interiorul vasului. Organismul de asemenea are un tip de reactie de respingere care se intampla prin inglobarea stentului in tesut propriu organismului care, de aceasta data, nu mai este ateroscleroza, este un tesut propriu organismului numit fibroblast. Acest fibroblast imbraca stentul complet, practic il inglobeaza in peretele vasului, dar la unii pacienti reactia este foarte violenta, conducand la depunerea de fibroblast, care ajunge sa ingusteze diametrul vasului reducand progresiv diametrul stentului implantat si conducand la re-aparitia bolii exact in locul in care se lucreaza, exact in acelasi interval de cateva luni. Reactia de respingere a organismului este, practic, imediata.
Si atunci, pe stentul metalic simplu s-a reusit fixarea unui medicament. Pe fiecare spira a stentului s-a fixat un medicament din terapia cancerului, din terapia oncologica, medicament care se elibereaza incet, incet din peretele stentului in peretele vasului, inhiband tocmai aceasta reactie de respingere a stentului de catre vasul de sange. Conducand la reduceri ale restenozei, ale recidivei bolii de la 30% la 2-3%, stentul ramanand definitiv in interiorul vasului. Pacientul este un purtator de proteza metalica pentru toata viata lui, in acelasi timp pierzand caracteristicile principale ale arterei, adica flexibilitatea, vasomotricitatea.
Reaparitia bolii la pacientii cu cardiopatie ischemica se poate intampla nu numai la nivelul stentului, sau nu numai in locul la care se lucreaza, prin metodele specifice cardiologiei interventionale, ci poate aparea pe aceeasi artera, dar in alta localizare – poate mai distal, poate mai proximal, poate pe alta artera sau poate in mai multe locuri. Si atunci se pune problema cum rezolvam acest lucru. Metodele de rezolvare sunt doua: fie mai punem un stent, doua sau cate este nevoie, dar metalizand, cu ghilimele de rigoare, artera, ajungand sa punem tot mai multe stenturi, efectul asupra peretelui vasului este tot mai amplu.
Pe de o parte, aceasta este prima metoda de a rezolva aparitia altor ingustari pe arterele coronare. Cea de-a doua metoda ar fi interventia chirurgicala, operatia de by-pass aortocoronarian.
Stentul bioresorbabil ABSORB – o descoperire geniala
O idee geniala a fost construirea unui stent care, dupa ce isi face treaba initiala in primele 6-8 luni, pana la un an de zile, incet, incet sa dispara din artera. Aceasta ar fi a patra revolutie. Acesta este paradoxul, pentru ca stentul bioresorbabil isi face treaba exact in perioada activa a vasului, adica in primele 6-8 luni de zile, cand stentul bioresorbabil numit de catre cercetatori platforma vasculara bioresorbabila, este si el impregnat cu substanta aceea medicamentoasa cu care este impregnat si stentul metalic, ca sa nu fie respins in prima faza de catre organism, si mai are o caracteristica esentiala: el lasa vasul curat si vindecat, pentru ca are loc un proces de sigilare aterosclerotica in interiorul vasului de sange, fenomen care raceste placa de aterom si, in timp, studiile arata ca vasul ramane curat, fara placa de aterom dar si fara restenoza.
Cardiologie interventionala la Clinicco Brasov
In sectia de cardiologie interventionala, efectuam la Clinicco Brasov, proceduri minim invazive pentru diagnosticarea si tratamentul afectiunilor inimii: coronarografie, arteriografie, angioplastie, endoprotezare de anervrism de aorta, dar si interventii chirurgicale precum implant de stimulatoare, defibrilatoare cardiace si sisteme de resincronizare.
Echipa noastra formata din medici specialisti renumiti in tara, relocati de la Institutul de Boli Cardio-Vasculare din Targu Mures si Cluj-Napoca, utilizand tehnica medicala extrem de performanta, ofera tuturor bolnavilor o ingrijire de calitate, la standarde europene, gandita in functie de nevoile fiecarui pacient.
Tehnicile operatorii minim invazive au numeroase avantaje pentru pacienti: procedura este rapida, cu disconfort minim, durata de spitalizare si cea de recuperare sunt scurte, activitatea curenta poate fi reluata rapid dupa tratament, interventia se efectueaza cu anestezie locala, iar durerea postoperatorie este redusa.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct
[…] este necesara in cazul prezentei anginei pectorale care nu poate fi controlata medicamentos. Angina pectorala este senzatia de durere, arsura, in capul pieptului, in brate, in umeri – poate sa iradieze in […]
[…] diagnostica cu exactitate cat de corect este irigat muschiul inimii, respectiv cat de extinsa este angina pectorala sau cat de extins este infarctul miocardic se face aceasta injectare dupa care se face expunerea la […]
Foarte interesant.