Insuficienţa venoasă cronică este o afecţiune foarte frecventă în zilele noastre având diverse manifestări. Există o clasificare pe care o folosim noi, medicii, foarte frecvent, clasificarea C.E.A.P. Aceasta cuprinde de la manifestările foarte uşoare până la manifestările foarte severe.
Primele manifestări ale bolii varicoase sunt edemele care apar mai ales în a doua parte a zilei: picioarele umflate, senzaţia de picioare grele. Acestea pot fi expresia unui stadiu incipient de insuficienţă venoasă.
În timp pot apare varicele, nişte dilataţii ale venelor superficiale, care deranjează în primul rând din punct de vedere estetic. Când sunt foarte mari, dilataţiile pot prezenta un risc de sănătate. Acestea pornesc de la riscuri minore cum ar fi apariţia unei închegări a sângelui în vasele superficiale până la o tromboflebită profundă care înseamnă un cheag de sânge care se formează în venele mai profunde şi care poate migra la plămâni provcând un tromboembolism pulmonar, care poate fi chiar şi fatal. Este o afecţiune foarte severă.
Nu toţi cei care au insuficienţă venoasă cronică vor face această boală, dar ar trebui să fie un lucru care să ne facă ca şi pacienţi să ne gândim că şi varicele şi insuficienţa venoasă cronică sunt o boală care trebuie tratată, care trebuie adresată nu numai din punct de vedere estetic, ci şi din punct de vedere al sănătăţii.
În stadii incipiente tratamentul bolii varicoase este medicamentos şi, de asemenea, se referă la modificarea comportamentului, a stilului de viaţă sau folosirea ciorapilor compresivi, care sunt un stâlp în tratamentul insuficienţei venoase.
Atunci când apar dilataţii varicoase mai mari, se pot aplica şi tratamente invazive. Vorbim despre varice care se pot trata prin mai multe metode. Metoda clasică este cea mai de încredere şi cea mai sigură metodă pentru că prin această metodă practic extirpăm venele varicoase. Respectivele vene nu mai pot recidiva. Sigur că recidiva este posibilă prin dilatarea varicoasă a altor vene de la picior, dar intervalul liber de boală, să-l numesc aşa, este mult mai mare decât prin tratamentul cu alte metode.
Alte metode de tratament a varicelor ar fi terapia cu laser sau cu radiofrecvenţă sau scleroterapia, mult mai potrivite pentru varicele de mici dimensiuni avantajul fiind o recuperare mai rapidă şi un rezultat estetic imediat, dezavantajul fiind riscul mult mai mare de recidivă mai ales atunci când nu este pusă indicaţia corect pe tipul de venă varicoasă tratată.
Există modificări tegumentare legate de varice care pot fi reversibile. Dacă pacientul aşteaptă până când pielea devine maronie, sau devine întărită, scleroasă, nu avem de unde să sperăm la un rezultat estetic foarte bun. Atâta vreme cât tegumentul este intact, normal colorat, prin extirparea venei varicoase putem spera la recuperarea unui tegument care să arate normal după operaţie.
Când avem piele care este maro şi foarte indurată, foarte scleroasă în afara faptului că înlăturăm riscul legat de tromboza, de tromboflebita care se poate produce din cauza venelor varicoase, rezultatul estetic evident că nu va fi acelaşi ca pe un picior indemn.