Accidentări și metode de prevenire ale acestora în tenis

17 august 2018

Jocul de tenis este cel mai popular joc cu rachete la nivel mondial. Pentru jucătorii amatori, încălzirea, dar și tehnica inadecvată pot conduce la leziuni cauzate de suprasolicitare. Și jucatorii profesioniști de tenis pot suferi leziuni din cauza suprasolicitării precum „cotul jucătorului de tenis” sau răniri ale încheieturii mâinii.

tenis-accidentari-metode-prevenire-tratare-accidente-tenis

Accidentări des întalnite în tenis

Două treimi din rănirile provenite din acest sport sunt cauzate de suprasolicitare, iar cealaltă treime este formată din răni traumatice și evenimente mai brutale. Adeseori, leziunile provocate de suprasolicitare afectează umerii, încheieturile mâinilor și picioarelor, precum și coatele. Cele 5 cel mai des întâlnite răniri sunt: întinderile mușchilor spatelui și de aici durerea de spate, cotul jucătorului de tenis, luxațiile/entorsele de gleznă, sindromul tunelului carpian, întinderi sau rupturi are coafei rotatorilor.

Rănile membrelor superioare (umeri, coate, încheieturi ale mâinii) apar în urma mișcărilor repetitive și foarte rapide ale mâinilor.

Leziunile provenite din suprasolicitarea umerilor sunt cauzate de încălzirea superficială sau de rezistența slabă a coafei rotatorilor. Acești mușchi asigură menținerea capului humeral în articulația umărului precum și mișcarea brațului în diferite direcții. Atunci când coafa rotatorilor obosește sau este slabită osul începe să „joace” iritând țesuturile. Cartilajul și tendonul se pot inflama și astfel vor provoca dureri. De obicei, aceste dureri se vor simți la mișcările rotative deasupra capului, cum ar fi servirea mingii. Dacă durerea persistă ea poate interveni în activitațile zilnice, dar și în diminuarea calitații somnului.

„Cotul jucătorului de tenis” sau epicondilita laterală sau tendinita cotului este întâlnită mai ales la jucătorii de tenis. Afecțiunea apare în urma  suprasolicitării brațului și a cotului, prin extensii repetate și forțate ale încheieturii mâinii și prin strângerea rachetei. Se manifestă prin durere la nivelul inserției tendonului mușchiului extensor comun.

Durerile de spate, în general în zona lombară sunt cel mai des întalnite probleme medicale și afectează, în jur de 80% dintre oameni la un moment dat în viață. Totuși, în majoritatea cazurilor, simptomele dispar în câteva zile. Durerile de spate apar în urma unei suprasolicitari/întinderi a ligamentelor sau a mușchilor și provin din mișcări precum răsucirie, extensie și flexie laterale, mișcări necesare pentru a servi mingea.

Accidentările membrelor inferioare (entorse de glezne, genunchi sau fracturi de gleznă) sunt cel mai des întălnite în acest sport. Ele sunt cauzate de sprinturi, opriri bruște, pivotări, trepidații și vibrații toate fiind tipice tenisului. Acestea pot fi acute precum luxatiile de gleznă sau cronice precum tendinita genunchiului.

Prevenirea accidentărilor în tenis

Încălzirea. Întotdeauna alocă suficient timp pentru încălzire deoarece mușchii neîncălziți sunt action-action-energy-active-1103830-micmult mai predispuși la accidentări. Poți începe cu un jogging ușor, după care treci la mișcări de încălzire specifice pentru acest sport. Odată ce ai făcut încălzirea, poți trece la întinderi ușoare.

Echipamentul. Poartă pantofi pentru tenis cu un suport bun pentru a evita luxații sau entorse ale gleznei. Pentru o susținere suplimentară poartă șosete special concepute pentru tenismeni. Pentru a preveni bătăturile din palmă, asigură-te că usuci des mânerul rachetei.

Tehnica jocului de tenis. Când servești sau dai o lovitură peste cap, evită să îți arcuiești spatele dacă nu este absolut necesar. În schimb, îndoaie genunchii și ridică călcâiele astfel încât greutatea parții de sus a corpului să fie în echilibru. Evită să aterizezi pe călcâi pentru ca ar putea conduce spre o leziune a tendonului lui Ahile.

Întinderi. După finalizarea jocului de tenis faceți întinderi pentru a evita orice dureri sau rigidități ale corpului și pentru a grabi recuperarea. Dacă ai dureri locale, aplică gheașă pe suprafața dureroasă, timp de 15-20 minute.

Cum se trateaza accidentele din tenis

În general, durerile provenite din suprasolicitare se tratează prin repaus.

Repausul este important și în tratarea durerilor de spate. Poți merge, în schimb, înot, poți face plimbări, astfel permițând corpului să își revină. Nu te baza doar pe analgezice. Ai nevoie de odihnă.

Cotul jucatorului de tenis se tratează adeseori nechirurgical; odihna, fizioterapia și orteza pentru cot ar putea fi suficiente pentru îmbunătățirea simptomelor.

În cazul rupturilor de ligament, spre exemplu ligamentul incrucisat anterior este indicat un consult medical în urma căruia se va stabili cea mai buna soluție terapeutică.

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 584