11 ani de excelență în electrofiziologie și dispozitive implantabile, cu Dr Sorin Micu Clinicco Brasov

26 iunie 2020

În cei 11 ani de activitate medicală desfășurată la Clinicco, am putut să dezvoltăm în mod remarcabil domeniul implanturilor de stimulatoare și defibrilatoare cardiace

În cei 11 ani de activitate medicală desfășurată la Clinicco Brașov, beneficiind de eforturile și încrederea pacienților care au venit în sistemul privat, am putut să dezvoltăm în mod remarcabil domeniul implanturilor de stimulatoare și defibrilatoare cardiace.

Ca un reper, spre exemplu, inclusiv din primul an de funcționare, am reușit să avem aproape 200 de astfel de proceduri, ceea ce era o cifră de aproape trei ori mai mare decât avusesem în sistemul de stat, după care, numărul de proceduri și gama de proceduri a crescut în mod remarcabil ajungând să implantăm aproape tot ce se poate implanta din punctul acesta de vedere.

Sistemele de modulare contractilității cardiace, dispozitive cu totul remarcabile în tratamentul insuficienței cardiace

Așa încât ajunsesem ca în ultimii ani să avem o cifră de implant de aproape 300 de dispozitive, gama variind  de la cele mai simple stimulatoare, la cele mai complexe defibrilatoare și, spre mare noastră bucurie și satisfacție, să avem și o gamă de implanturi cu totul particulară. Mă refer la sistemele de modulare contractilității cardiace care fac parte din aceleași dispozitive electronice, dar care nu se adresează ritmului inimii, ci se adresează forței inimii, fiind dispozitive cu totul remarcabile în tratamentul insuficienței cardiace.

Din punctul acesta de vedere ne mândrim oarecum cu faptul că acum avem aproape  doi ani de când am început genul acesta de implanturi și avem deja 10 pacienți cu astfel de implanturi. Poate că cifra pare mică dar, pe de o parte transpusă la nivelul implanturilor mondiale (sunt 3500-4000 în toată lumea), pe de altă parte transpusă la faptul că în România, respectiv țările învecinate (limita fiind Cehia) genul acesta de implanturi nu se practică, suntem bucuroși și mândri de acest lucru și trebuie să mulțumim în primul rând pacienților noștri care au avut încredere în noi, care au facut eforturi financiare deosebite pentru genul acesta de proceduri dar care cu siguranță în acest moment nu cred că regretă pasul facut, pentru că rezultatele, cel puțin în anumite cazuri, sunt remarcabile. Și, în sfârșit, având un interval de timp suficient de apreciere, doi ani este totuși un interval de timp rezonabil, constatăm cu mare bucurie că genul acesta de terapie de modulare a contractilității cardiace poate fi o modaliate cu impact deosebit în creșterea forței inimii unui pacient cu insuficiență cardiacă. – Dr Sorin Micu, șef secție Electrofiziologie și Dispozitive Implantabile