11 ani de excelență în cardiologie intervențională, cu dr. Mihai Ursu, Clinicco Brașov

5 iunie 2020


De 11 ani, Spitalul de cardiologie Clinicco din Brașov își desfășoară activitatea în domeniul de top al cardiologiei. Dotarea materială, echipele medicale, implicarea tuturor participanților la actul medical este, practic, atuul nostru cel mai important. În ultimii ani, datorită dezvoltării aparaturii medicale și a dispozitivelor medicale pe care le folosim, putem să spunem că ne-am aliniat practica medicală la tendințele mondiale și europene din zilele noastre. Dotarea materială excepțională – spitalul nostru dispune de două angiografe performante care sunt funcționale 24 de ore din 24, susținute de backup și de un C-arm – ne permite să abordăm practic toată gama de patologie cardiovasculară în domeniul cardiologiei clinice, cardiologiei intervenționale, implantologiei și domeniul electrofiziologiei, precum și toată gama de intervenții chirurgicale cardiovasculare. Nu este o misiune ușoară, dar este o misiune pe care ne-am asumat-o și depunem eforturi zilnice pentru ca proiectul nostru principal – pacientul – să fie în centrul atenției.

Clinicco, o adevărată echipă a inimii

Supra-specializarea mea de cardiologie intervențională presupune ani de muncă, ani de experiență, capacitate origanizatorică și, foarte important, colegialitate. De aceea, putem să ne numim, fără să greșim, o adevărată echipă care deservește inima. În lumea medicală există acest concept de Heart Team. Pot să vă spun că în spitalul nostru, Heart Team-ul este într-adevăr existent și funcționează. Ne adresăm pe toate palierele de asistență medicală pacientului nostru. Începând cu prevenția bolilor cardiovasculare, cu tratamentul bolilor cardiovasculare în condiții de spitalizare, dar și cu proceduri de înaltă performanță care presupun foarte multă experiență și organizare.

Clinicco, spital de abord radial

Dacă este să vorbim de partea de cardiologie intervențională care este domeniul meu principal de activitate, pot să vă spun că Spitalul de cardiologie Clinicco din Brașov se poate numi, fără falsă modestie, un spital de abord radial. Ce înseamnă acest lucru? Intervențiile în domeniul cardiologiei intervenționale presupun accesul pe o cale arterială în vederea diagnosticării bolilor cardiovasculare, la orice nivel s-ar prezenta ele. Vorbim în principal de bolile coronariane, bolile cerebro-vasculare, bolile aortei și bolile arterelor periferice. Pentru a ajunge să stabilim un diagnostic de calitate, primul lucru este abordul. Până nu demult, acesta se efectua prin puncția arterei principale de la picior. Așa numita arteră femurală. Acest lucru presupune o imobilizare ulterioară la pat a pacientului pentru 24 de ore. Greu și pentru pacient, greu și pentru echipa medicală.

Ne-am aliniat această modalitate de abordare a pacientului prin puncție la nivelul arterei radiale. Adică puncția la nivelul mâinii, articulației pumnului. Imaginile sunt de calitate, abordul este minim, făcându-se practic pe 1.8 mm, ulterior pacientul primește o brățară hemostatică la locul puncției, dar el pleacă pe picioarele lui de pe masa de coronarografie. Ulterior se poate deplasa în salon, se poate alimenta, poate merge să se întâlnească cu aparținătorii, iar în aceeași zi poate fi și externat. Dacă pacientul primește și tratamentul pentru care s-a adresat spitalului nostru, în urma puncției radiale se implantează și un stent (sau mai multe) pe arterele afectate prin depunere de colesterol, dar acest lucru presupune și o spitalizare de 24 de ore, adică peste noapte pacientul va fi necesar să rămână sub supraveghere medicală. Dar ce este important este că pacientul se poate deplasa. Acest lucru a fost marele nostru câștig, pe de o parte câștigul echipei medicale, dar și câștigul pacientului, care nu mai vine cu frică pentru că trebuie să stea 24 de ore la pat.

Tratamentul intervențional al stenozei aortice prin procedura TAVI

Următoarea provocare derivă din creșterea speranței de viață, lucru îmbucurător dar care, pe de altă parte, din punct de vedere medical, nu este neapărat un lucru simplu. Este frumos, dar nu este simplu. Odată cu creșterea mediei de vârstă, incidența bolilor cardiovasculare este mai mare. Și, de asemenea, complexitatea cazurilor este mai mare, în sensul de asociere cu alte boli. Acestea trasează de obicei prognosticul pacientului. Nu boala cardiovasculară în sine, cât ce boli mai asociază pacientul pe lângă această boală cardiovasculară. Desigur că dacă este să privim din acest punct de vedere, pacientul în etate este o mare provocare pentru toate echipele medicale. Ce pot eu să vă spun este că în acest spital avem calificarea, avem materialele, avem aparatura necesară pentru a trata toate tipurile de pacienți, în special cei cu probleme majore.

Dacă este să vorbim de creșterea mediei de vârstă, desigur că principala problemă din punct de vedere cardiovascular este apariția stenozei aortice. Această stenoză aortică înseamnă o afectare degenerativă a valvei aortice, una dintre valvele principale ale inimii. Această valvă rămâne de obicei închisă pe blocat și acest lucru are un impact negativ asupra evoluției ulterioare a pacientului. Netratată, această boală aduce o mortalitate de peste 50% în primul an de la diagnosticare. Desigur că principala metodă de rezolvare a acestei probleme a fost, până nu demult, intervenția chirurgicală deschisă. Intervenția pe cord deschis. Dar, cum spuneam, boala în sine, vârsta înaintată și comorbiditățile aduc mari probleme în rezolvarea chirurgicală a acestui caz. Și atunci a venit ca soluție o intervenție de rezolvare a acestei probleme medicale printr-o intervenție minim invazivă și anume înlocuirea de valvă aortică transcateter (TAVI). Adică abordul unei artere periferice. De această dată este necesară abordarea arterei de la picior, artera femurală. Se introduce un cateter pe care este montată o valvă de structură metalică pe care este implantată o structură mobilă din pericard bovin sau porcin, valva montată pe cateter ajunge la locul afecțiunii primordiale adică stenoza de valvă aortică și se montează peste valva bolnavă noua valvă. Ce presupune acest lucru? Acest lucru presupune o rezolvare imediată a situației, cu riscuri minime și confort maxim pentru pacient. Aceasta este o metodă pe care o aplicăm cu mare succes în ultima perioada în spitalul nostru, aliniindu-ne cu această ocazie și trendurilor din lumea civilizată. În ultima vreme această procedură s-a dovedit a aduce rezultate foarte bune și pacienților mai tineri, nu numai pacienților în etate. Recomand adresarea pacienților pentru asemenea procedură spitalului nostru, pentru că rezultatele sunt bune cu adevărat, iar confortul și prognosticul pacientului sunt maxime.

Tratamentul intervențional, minim invaziv, al anevrismelor de aortă

Cu ce ne mai confruntăm în viața de zi cu zi și ce putem realiza prin metode și tehnologii moderne este domeniul anevrismelor de aortă. Aorta este cel mai mare vas de sânge din organism care pleacă de la inimă și din care se desprind vase pentru toate organele, până la membrele inferioare. Odată cu înaintarea în vârstă și cu anumiți factori de risc prezenți, se dezvoltă o dilatație a acestei artere numită aortă, o dilatație care depășește anumite dimensiuni (să spunem peste 50-55 de mm sau respectă un anumit ritm de creștere anual) și care este necesar să fie rezolvată. De asemenea rezolvarea poate fi făcută prin două proceduri. Până nu demult, rezolvarea chirurgicală era singura disponibilă, dar odată cu apariția de noi materiale și tehnologii, cu echipe antrenate și dispuse să se pregătească în acest domeniu, putem apela la o variantă minim invazivă care se practică tot prin abordarea ambelor artere femurale, dar printr-o mică incizie sau chiar prin implantarea unui mic cateter prin care se introduce proteza. Se construiește practic o nouă aortă care va folosi în două scopuri: de a preveni ruptura anevrismului, care este cea mai mare complicație și este de cele mai multe ori letală și, pe de altă parte, de a conferi o circulație bună către membrele inferioare a sângelui care până la momentul rezolvării nu se făcea în mod optim. Pentru rezolvarea acestor probleme dispunem de cele mai moderne proteze, de echipe antrenate, de angiografe de înaltă performanță, de înaltă rezoluție. Practic, vorbim despre rezolvarea de deficite structurale cardiace și aortice prin această metodă, adică boli structurale care până nu demult nu aveau rezolvare decât chirurgicală. Acesta este marele pas pe care l-am făcut, pe care îl facem și îl perfecționăm în continuare.

Rotablația coronariană și baloanele cu unde de șoc – două sisteme foarte performante, foarte moderne și cu rezultate excepționale în timp

Apropo de înaintarea în vârstă, un alt lucru cu care ne confruntăm este apariția calcificărilor coronariene. După cum știți, arterele coronare sunt niște mici tubușoare, vase de sânge care hrănesc mușchiul inimii, astfel încât el să se contracte în condiții de normalitate. Dar, odată cu înaintarea în vârstă și cu apariția aterosclerozei, de cele mai multe ori pacienții fiind și diabetici, se dezvoltă pe peretele vasului de sânge o așa numită calcificare care poate fi de două tipuri: calcificare în structura peretelui vasului sau calcificare în interiorul vasului de sânge pe fondul plăcii de ateroscleroză. În mod normal stenozele coronariene se rezolvă prin implantarea de stenturi. Noțiunea de stent este deja arhicunoscută, sunt acele tubușoare mici metalice foarte fine care sunt montate pe balonașe, balonașele sunt vehiculate în interiorul arterelor coronare cu ajutorul cărora se și implantează stentul. Balonașele se retrag, stenturile rămân definitiv umflate în interiorul arterei și restabilesc circulația sângelui către mușchiul inimii. Dar marea provocare este prezența calciului. Ori, prezența calciului este cel mai mare dușman al stentului, deoarece acesta nu poate fi afrontat corect la peretele vasului de sânge și atunci rezultatele conferă un prognostic rezervat pacientului și de cele mai multe ori conduc către o rezolvare chirurgicală a cazului. Ori, acest lucru este de evitat. Pentru acest lucru avem la dispoziție și am și fost școlarizați în acest domeniu, două sisteme foarte performante, foarte moderne și cu rezultate excepționale în timp și anume rotablația coronariană numită și aterectomie rotațională cu care am rezolvat foarte multe cazuri cu rezultate excepționale și, în ultima perioadă de timp putem apela la această procedură nouă în România și care este mult mai facilă decât rotablația și o practicăm în anumite situații, și anume baloane cu unde de șoc. Acestea sunt niște console care emit unde de șoc pe o anumită frecvență și cu un anumit ritm care sunt adaptate la niște balonașe speciale. Aceste unde de șoc fisurează, fracturează calcificarea din peretele vasului, facilitând implantarea corectă a stentului. Procedura durează mult mai puțin, rezultatele sunt foarte bune, pacientul se simte foarte bine în perioadele acestea de aplicare a șocurilor, stentul se poate afronta corect și procedura se termină mult mai repede.

Pacienții sunt foarte mulțumiți, apreciază eforturile pe care le facem pentru a evita intervențiile chirurgicale. Pentru pacientul scos din mediul familiar, adus în spital, suntem ca și părinții lui. Noi suntem cei care avem grija de el și vreau sa vă spun că ne aplicăm cu toată dragostea, cu toată implicarea și cu toată priceperea noastră pentru a ajunge la un rezultat cât mai bun pentru ei și a scurta spitalizarea. Desigur că toate acestea au luat timp. Cei 11 ani de când activăm aici sunt ani de muncă, ani de perfecționare, efortul financiar pentru dotarea și menținerea spitalului în standarde a fost mare, echipa medicală chiar este implicată și vă spun cu toată sinceritatea că implicarea este cel mai mare atu al nostru. Ne dorim ca proiectul nostru principal, adică pacientul, să fie unul de succes. – Dr Ursu Mihai, medic primar Cardiologie