10 minute du Dr. Sergiu Manea (Clinicco Ortopedie), omul din spatele uniformei
13 iunie 2023
Astăzi continuăm cu seria de interviuri „Omul din spatele uniformei”.
Doctorul Sergiu Manea a avut amabilitatea să ne acorde câteva minute pentru a discuta despre sfaturi de prevenție, evoluția ortopediei sau importanța unui mentor în evoluția profesională.
Vă amintiți de un caz marcant din cariera dumneavoastră?
Cazurile persoanelor tinere sunt destul de marcante. Ne gândim că problemele de sănătate apar doar la bătrânețe dar nu este cazul.
Îmi amintesc de un băiat de 21 de ani cu o tumoră femurală. Pacientul fusese transportat din spital în spital până să ajungă la noi. La Clinicco, am pus o proteză specială cu rezecție de femur (1/3 distală).
De altfel, diferența față de un pacient puțin mai în vârstă este probabilitatea unei re-intervenții la un moment dat.
Ortopedia a evoluat destul de mult, atât din punct de vedere uman cât și tehnologic. Ce impact a avut aceasta?
Ortopedia a progresat fără doar și poate. Protezele sunt un exemplu foarte bun. Materialele din care sunt făcute au evoluat.
Suprafețele în care se produce mișcarea în proteză sunt acum din ceramică. Înainte erau făcute din Polietilenă și aveau o durată de viață în jur de 15 ani. Cu ceramica, testările prevăd o absență de uzură care este un beneficiu imens pentru pacienți.
Care este ultima carte pe care ați citit-o?
Inteligența materiei de Constantin Dulcan.
Pentru un ortoped, care este cea mai mare satisfacție?
Rezultatul final și faptul că poți ajuta un om care a venit în cărucior să plece pe picioare și să revină la o viață normală.
Putem vorbi de traumatisme sau de ceva cronic, ai o mare satisfacție când vezi un om care își reia activitățile.
Care sunt simptomele cele mai comune ale pacienților dumneavoastră?
Durerea este simptomul principal. Exprimat științific în ortopedie, se referă la impotența funcțională și imposibilitatea desfășurării unor activități.
Ce sfaturi de prevenție ați da unei persoane de 20 de ani?
Activitatea fizică dozată și susținută în timp menține aparatul locomotor sănătos. Și mai mult, păstrează mobilitatea articulațiilor și menține tonusul muscular în timp.
De asemenea, menținerea unei greutăți normale limitează presiunea pe articulații, degradarea lor și solicitarea pe coloană.
Ce sfaturi ați da persoanelor vârstnice în legătură cu domeniul dumneavoastră?
La persoane vârstnice și mai ales femei, apar probleme de osteoporoză frecvente.
Recomand tuturor să nu aștepte până la probleme foarte mari. Osteoporoza ca și restul afecțiunilor necesită investigații periodice după o anumită vârstă. Vorbim întâi despre consult periodic la medicul de familie și la endocrinolog.
La nivel general, cei mai vârstnici nu ar trebui să neglijeze consumul de lactate și balneofizioterapia. Iar în perioada de iarnă, pacienții pot consuma suplimente de Vitamina D și Calciu.
Este important să ai un mentor în medicină?
Mentorul care te îndrumă și de la care să înveți este fundamental. Nu doar în medicină ci peste tot. Am fost foarte norocos în această privință cu Doctorul Balint și cu Doctorul Loghinescu. Sunt specialiști cum ar trebui să fie toți specialiștii, medici care își cunosc meseria extrem de bine.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct
0 comentarii