AVC : Prevenția Cardiovasculară cu Dr. Emőke Vizi

5 ianuarie 2022

AVC : Ce este accidentul vascular cerebral ?

AVC-ul reprezintă o urgență medicală, este manifestarea clinică a întreruperii sau diminuării severe a fluxului sangvin într-un anumit teritoriu cerebral provocând necroza localizată a ţesutului cerebral.

Mulți pacienţi rămân cu dizabilități permanente, cu sechele motorii şi în sfera cognitivă (cum sunt epilepsia, demență, depresia).

Se disting două tipuri de AVC. Cel ischemic care cuprinde 80% din cazuri. Când fluxul sangvin se întrerupe datorită unui cheag de sânge. Și cel hemoragic, forma mai rară, care se produce în urma unei rupturi vasculare.

Cei mai predispuși sunt persoanele cu factori de risc cardiovascular.

Boala carotidiană aterosclerotică : o cauză frecventă

Boala carotidiană aterosclerotică se numară printre cele mai frecvente cauze de AVC ischemic (15–20% din cazuri), apare prin îngustarea până la ocluzia completă a arterelor carotide (principalele vase care asigură fluxul sangvin la creier). Această îngustare a vaselor se datorează fenomenului de ateroscleroză (depunerea plăcilor de aterom formate din produși sangvini, calciu, grăsimi). Aceste modificări la randul lor favorizează desprinderea unor parti de aterom/formarea de cheaguri și producerea accidentului vascular cerebral.

Diagnosticul patologiei carotidiene se bazează pe examen clinic și imagistic, metodă diagnostică cea mai larg folosită și accesibilă fiind Ecografia Doppler Carotidian.

Studiile epidemiologice au evidenţiat numeroşi factori care contribuie la apariţia şi progresia aterosclerozei:

Unii dintre acești factori sunt constituţionali, nemodificabili: sexul, rasa, vârsta şi predispoziţia genetică.

Cei mai importanți factori de risc modificabili ai aterosclerozei :

  • hipertensiunea arterială
  • diabet zaharat
  • dislipidemie
  • fumat
  • obezitate
  • sedentarism
  • consum exagerat de alcool

Fibrilația atrială : O altă cauză frecventă al accidentului vascular cerebral

Cealaltă cauză frecventă al AVC-lui ischemic este fibrilația atrială, s-a arătat că la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani aproximativ 25% din toate accidentele vasculare cerebrale se produc pe fondul acestei aritmii. 

Tulburare de ritm, în care contracțiile haotice ale atriilor predispun la formarea cheagurilor de sânge, iar embolizarea unui tromb astfel format poate conduce la apariția AVC-lui. Prin prezența fibrilației atriale riscul de AVC crește de 5 ori.

De aceea este decisivă diagnosticarea precoce acestei tulburări de ritm și inițierea medicației anticoagulante la pacienții cu risc tromboembolic crescut.

Având în vedere că fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm în populația generală, iar prevalența ei crește odată cu înaintarea în vârstă, ghidurile actuale a societății europene de cardiologie recomandă screeningul periodic prin examen clinic (palparea pulsului) și prin efectuarea ECG la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Cum reducem riscul de accident vascular cerebral ?

Printr-un control adecvat al acestora se obține o reducere semnificativă a riscului de AVC.

Se recomanda măsurători periodice ale valorilor de tensiune arterială, cu inițierea unui tratament precoce unde este necesar (HTA fiind cel mai important factor de risc al AVC) :

  • control periodic al glicemiei, profilului lipidic
  • renunțare la fumat, reducerea consumului de alcool
  • activitate fizică regulată, scăderea în greutate pentru persoanele cu
  • indice de masă corporală ridicat
  • o dietă cu conținut scăzut de sare și grăsimi saturate și bogată în fructe, legume și fibre

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544